Geschiedenis

Het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle (SBKZ) werd op 7 januari 1980 opgericht door Michail Minsky; de destijds internationaal vermaarde bariton van het Don Kozakkenkoor van Serge Jaroff. Hij leidde het koor op straffe wijze en stelde hoge eisen aan de zangers. In korte tijd wist Minsky het koor tot grote hoogte te leiden. Michail Minsky overleed in 1988. Enkele van de huidige zangers hebben nog onder hem gezongen. Minsky werd opgevolgd door dirigente Elena Sjimanskaja. Ook zij stelde hoge eisen, maar legde de nadruk op hele andere aspecten: een subtiele dynamiek, zuiverheid en oog voor detail.
  
Vanaf 1996 was Pieter Edward de Graaf de vaste dirigent. Hij was daarvoor tweede dirigent. Onder hem heeft koor het hoge niveau niet alleen vast
weten te houden maar de uitvoering ook verder geperfectioneerd.
 
Vanaf September 2006 tot eind 2016 was Svetlana Tsariova dirigent van het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle. Svetlana Tsariova is in 1966 geboren in Glazov. Zij is een telg uit een zeer muzikale familie en afgestudeerd in koordirectie aan het conservatorium van Jekaterinenburg. Svetlana studeerde tevens klassieke zang aan het conservatorium van Moskou.Naast het dirigeren van koren en het arrangeren van koormuziek geeft Svetlana ook de mogelijkheid om zangondersteunende lessen bij haar te volgen om mogelijke repertoireachterstand of eventuele moeilijkheden bij het stemgebruik te helpen oplossen. 
 
De afgelopen jaren heeft het SBKZ concerten gegeven met koren en solisten die tot de absolute top behoren in Oost Europa en Rusland. Het adventsconcert dat ieder jaar in december in Zwolle of omgeving wordt gegeven, is inmiddels een gewaardeerde traditie geworden. Het koor probeert eens per twee jaar een internationale concertreis te organiseren.